Sütőtökkrémleves:
Hozzávalók / 4 adag
- 60 dkg sütőtök
- 1 közepes fej lilahagyma (vagy vöröshagyma)
- 1 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- gyömbér ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor (ízlés szerint)
- 1.5 l víz
Elkészítés
- Megpucoljuk a tököt. Ha magos középen (öregebb), akkor kikaparjuk a magot. Felkockázzuk kb. 2x2-es darabokra.
- Kevés olívaolajat öntünk a fazék aljára, felhevítjük, és rádobjuk a felkockázott hagymát. Nem kell nagyon apróra kockázni, mert a turmix úgyis felaprítja. Ha a hagyma üvegesre párolódott, rátesszük a tököt.
- A tököt kicsit átpároljuk, amikor elkezd puhulni, felöntjük sima vízzel (ha alaposan ellepi, akkor körülbelül jó lesz a turmixolás után a sűrűsége), és sózzuk.
- 10-15 perc forrás után levesszük. Turmixgépbe tesszük, és pépesítjük, majd a végén ízlés szerint fűszerezzük borssal, szerecsendióval, gyömbérrel és cukorral. Ha kell, higítjuk.