Zöldbableves:
Hozzávalók / 4 adag
A leveshez
- 25 dkg zöldbab
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 ek kacsazsír (kisebb ek)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 közepes db burgonya
- só ízlés szerint
- frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 db kisebb babérlevél
- 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
- 1.5 l víz
A habaráshoz
- 1 csapott ek finomliszt
- 2 ek tejföl
Elkészítés
- A zöldbab végeit lecsípjük és tetszés szerinti darabokra vágjuk.
- A megtisztított hagymát és a szalonnát felkockázzuk. A hagymát a szalonnával a zsíron elkezdjük dinsztelni. Amikor üveges, hozzáadjuk a pirospaprikát, keverünk rajta egyet, majd a zöldbabot is hozzákeverjük és 3-4 percig együtt pároljuk.
- Felöntjük kb. 1,3-1, 5 liter vízzel, sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a babérlevelet.
- Közepes lángon 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott burgonyát, további 10-15 percig főzzük, hogy a burgonya és a zöldbab is megfőjön.
- A habaráshoz a lisztet kevés vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd ismét kevés vizet, esetleg a levesből is adhatunk hozzá.
- Jól kikeverjük a habarást és a leveshez adjuk, néhány percig még hagyjuk főni, majd a tűzről levéve 10-15 percet pihentetjük.