Teljes kiőrlésű hamburger zsemle:

Hozzávalók / 2 adag

 
  •  15 dkg bio teljes kiőrlésű búzaliszt
  •  5 dkg kukoricaliszt (vagy bármely más)
  •  0,4 dl olívaolaj
  •  0,5 dl tej
  •  1 dkg élesztő
  • f él ek sütőpor
  •  1 felvert tojás fele
  •  0,6 dl joghurt/ író
  •  1 ek cukor
  • í zlés szerint bazsalikom (nagyjából 1 ek tettem bele, szárítottból) és só
  •  szezámmag

 

Elkészítés

  1. A cukorral és a langyos tejjel kikeverjük az élesztőt, és megvárjuk, hogy felfusson.
  2. Minden száraz hozzávalót összekeverünk egy mély tálban, majd hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat. Lágy kenyértésztát kell kapnunk, igény szerint lehet bele tenni még lisztet vagy joghurtot, ha túl kemény vagy folyós/lágy lenne. Nagyjából 5 percig dagasztjuk, majd lefedve meleg helyre tesszük. 1 órát kelesztjük.
  3. Mikor már legalább a duplájára kelt, félbevágjuk, bucit formázunk belőlük, megkenjük őket a maradék fél felvert tojással, és mehet rá a szezámmag bőséggel.
  4. Előmelegített sütőben nagyjából 20-25 percig sütjük, 190 fokon. (Magában is finom szerintem, de egy jóféle marhaburgerrel kooperálva küld a mennybe.:))